Myter om sms-lån

5 myter om sms-lån

Det finns många myter och missuppfattningar om sms-lån. Vi har tagit upp 5 punkter som vi tycker är felaktiga och som vi hoppas vi kan reda ut för våra läsare. Om du har några frågor eller funderingar så är du alltid välkommen att kontakta oss.

1. Vem som helst kan få ett sms-lån
Detta är felaktigt påstående. Enligt Finansinspektionen måste kreditgivaren göra en kreditupplysning på dig som visar din kreditvärdighet och möjlighet att betala tillbaka lånet + kostnad och avgifter.

Många aspekter spelar in om du kommer bli beviljad ett lån eller ej. T.ex. hur gammal du är, om du har betalningsanmärkningar, din deklarerade årsinkomst, hur många UC-förfrågningar du har osv.

2. Ungdomar som tar sms-lån
Detta förvånar väldigt många när man hör att den största målgruppen inte är ungdomar. Många undersökningar visar att den största målgruppen är 35-40 år. Enligt statistik från S.K.E.F som har insamlad data från de största sms-låneföretagen i Sverige så är lånen åldersfördelade enligt följande:

18-25 år18,2%
26-35 år30,8%
26-35 år30,8%
36-45 år21,6%
46-55 år16,8%
56-65 år8,9%
65+3,7%

*Sammanställning statistik verksamhetsåret 2015

3. Finns inga räntefria lån
Innan användes uttrycket gratis lån vilken Konsumentverket nu har förbjudit kreditgivarna att använda i sin marknadsföring eller på sin webbsida. Själva tjänsten finns dock fortfarande kvar och kallas nu för räntefria sms-lån.

Det finns flertalet av de kreditgivare som vi har listade på vår webbsida som faktiskt lånar ut pengar till dig där du inte behöver betala någon ränta eller några avgifter. T.ex. så har Ferratum räntefria lån upp till 15 000 kr om du betalar tillbaka inom 30 dagar.

4. Största mängden av lånen hamnar hos Kronofogden
Också ett felaktigt påstående. I och med att kreditgivarna tar en kreditupplysning på dig för att bedöma din kreditvärdighet samt bättre lagar och regler som kreditgivarna måste följa, så är det relativt få lån som går vidare till Kronofogden. Enligt Svenska Konsumentkreditföretagen (S.K.E.F) så har antalet ärenden till Kronofogden sjunkit med 9,6% mellan 2014 och 2015. Andelen av samtliga fakturor som hamnat hos Kronofogden sjönk från ca 6,5% 2014 till 4,75% för 2015 – en nedgång med 27%.

5. Ockerräntor på flera tusen procent
Oftast hör man att ett sms-lån ibland har flera tusen procent i effektiv ränta. Att använda effektiv ränta när man pratar om sms-lån blir väldigt fel då effektiv ränta är en anpassad uträkning för lån som har en återbetalning på minst 1 år. Att jämföra med ett sms-lån som ibland har en återbetalningstid på 30 dagar blir då bara fel. När man jämför sms-lån så är det bättre att jämföra den faktiska kostnaden som lånet innebär eller att man jämför månadsränta.

Enligt tidigare marknadsundersökningar som Easycredit har gjort så visar det sig att 84% av deras kunder inte tar hänsyn till den effektiva räntan.

2 reaktion på “5 myter om sms-lån

  1. Peter

    Räntefria lån kan innebära att det finns en avgift på dom pengarna istället som brukar vara lika mycket som räntan är annars.

Kommentarer inaktiverade.