Nyheter för privatekonomin

Idag: Höjt barnbidrag och hårdare amorteringskrav

Idag, torsdagen den 1 mars, har två privatekonomiska förändringar slagit igenom i Sverige. Vill du låna pengar för boende får du eventuellt amortera mer på detta lån från och med idag. Har du barn kan du glädjas åt ett större barnbidrag från och med nästa utbetalning.

Idag sjösatte Finansinspektionen de ytterligare kraven på amortering som diskuterats ett tag. Dessa innebär att nya lån som tas med bostaden i säkerhet, där hela lånebeloppet överstiger 4,5 * årsinkomst måste amorteras på med 1 %/år. Syftet med detta är förstås att minska svenskarnas krediter. Sedan tidigare finns redan ett amorteringskrav; lån på 50 – 70 % av boendets marknadsvärde ska amorteras med minst 1% och lån på mer än 70% ska amorteras med minst 2%. Det nya kravet på 1% adderas på det befintliga kravet. Den totala amorteringen kan alltså bli 3 % av lånet på ett år. Räknar man på en ensamstående person som tjänar mindre än 37 000 kr i månaden, har betalat 500 000 kr kontant och lånat 1,5 miljoner till sin lägenhet värd 2 miljoner kr måste denna person betala av sitt lån med 3750 kr i månaden.

Finansinspektionen tror att de nya amorteringskraven 2018 kommer drabba runt 14 % av befolkningen. De som i synnerhet drabbas är ensamstående, mellan 25 – 45 år och bor i storstäder. Kritik har riktats mot införandet av amorteringskraven. Detta då det gör att förstagångsköpare av bostad får ytterligare svårarare att ta sig in på marknaden.

Ett vanligt tilltag för att minska amorteringen är att ta ett så kallat topplån. Ett topplån är ett lån utan säkerhet. Ligger man nära gränsen för att slippa amortering kan detta vara tillfälligt bra tillvägagångssätt för att minska utgifterna. Långsiktigt är det ändå bra att amortera istället för att betala kostnader för ytterligare lån, men ibland kanske ekonomin i dagsläget inte tillåter det.

Lite ljus i ekonomimörkret

Det blir inte bara ökade utbetalningar från kontot från och med denna dag. I alla fall inte för alla. Från och med nästa utbetalning av barnbidraget, den 20 mars, rullar det in ytterligare 200 kr per barn. För att ta del av denna höjning behöver du inte göra någonting och den gäller både vanligt barnbidrag och förlängt barnbidrag. De nya bidragen är 1250 kr för helt barnbidrag och 625 kr för delat.